woensdag 11 mei 2022

Gos d'Atura Català

 


Geschiedenis Gos d'Atura Català , Perro de Pastor Catalan

De herkomst van de Gos d'Atura Català, ofwel catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij gebruikt om berichten over te brengen. Gos d'Atura Català werd eveneens als waakhond gebruikt.

Uiterlijk

Hoofd
Krachtig, enigszins gewelfd. Goed zichtbare stop. Korte en rechte neus. Kegelvormige snuit.

Ogen
Rond, donker amberkleurig met zwarte oogranden.

Oren
Hoog aangezet, vallend, driehoekig, fijn en puntig aan het einde.

Lichaam
Sterk, iets langer dan hoog. Korte hals. Brede borstkas. Gewelfde ribben. Rechte rug. Krachtige, iets hellende croupe.

Ledematen
Krachtig. Dubbele Hubertusklauw aan de achterbenen. Ovale voeten. Zwarte nagels en voetzolen.

Staart
Laag aangezet. Lang of kort (maximum lengte 10 cm.). In rust hangend, met een gebogen uiteinde. Dicht behaard. Sommige variëteiten zijn van nature staartloos.

Vacht
Lang, glad en ruw. Dichte ondervacht. Goed ontwikkelde baard, snor, kuif en wenkbrauwen. Verhaart in twee keer: eerst het haar op de voorhand en dan op de achterhand.

Kleur
De kleur wordt gevormd door een combinatie verschillende vachttinten: fauve, roodachtig bruin, grijs, wit en zwart. De basiskleuren zijn: kleurnuances van fauve, zand en grijs.

Schofthoogte
Reuen: 47 tot 55 cm. Teven: 45 tot 53 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: ongeveer 18 kg. Teven: ongeveer 16 kg.

Verzorging
Hij kan binnenshuis leven, maar hij heeft wel veel beweging nodig. Hij moet dagelijks worden geborsteld

Gebruik
Vee- en schapenhoeder (bewaken en leiden van de kudde). Waakhond, politiehond. Gezelschapshond.


Karakter
Dit ras wordt gebruikt voor Vee- en schapenhoeder (bewaken en leiden van de kudde). Waakhond, politiehond. en is bovendien een plezierige gezinshond

De Gos is een werkhond. Hij wordt met name in het land van herkomst nog steeds gebruikt om kuddes te hoeden. Op aanwijzingen van de herder, maar ook zelfstandig. Deze dappere waakhond is ook een erg geschikte metgezel en gezinshond. Trouw aan de herder en diens kudde(gezinsleden), gereserveerd naar vreemden. Een vrolijke en uiterst leergierige hond en een alerte en moedige waker.


Verwantschap

De gos d'Atura behoort tot rasgroep 1: de herdershonden. De Gos d'Atura toont qua uiterlijk de meeste verwantschap met zijn grote franse broer de Briard Hoewel (voor leken) het uiterlijk gelijkenis vertoont met de nederlandse schapendoes is hij hier niet mee verwant. Ook de Pyreneese Herder vertoont gelijkenissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten