donderdag 12 mei 2022

Een cocker aanschaffen?

 


En na het inwinnen van veel informatie en boeken te hebben gelezen over de cocker, heeft u nu besloten om een cocker in huis te halen. Als u een hond in huis haalt, brengt dit grote veranderingen met zich mee. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar meer op vakantie of ineens een fulltimebaan aannemen. Ook vakantieplannen of een weekendje weg worden anders, omdat u dan een hond heeft.
Ook heeft u uiteraard besloten voldoende tijd beschikbaar te hebben om er voor de hond te zijn. Een hond is immers een roedeldier en haalt zijn gevoel van welzijn en veiligheid uit de aanwezigheid van zijn roedelgenoten.Dit betekent ook dat een hond niet zomaar uren achter elkaar alleen kan zijn. Het alleenzijn zal hem ten eerste aangeleerd moeten worden en dan nog kan hij maximaal maar zo'n drie uur achter elkaar alleen zijn.
Maar als u dit allemaal goed overwogen heeft, krijgt u er een fantastisch kameraadje bij!

Een pup of een oudere hond?


Sommigen mensen willen niet (meer) aan een pup beginnen en willen liever een oudere hond. Soms komt het voor dat een oudere hond ter bemiddeling bij ons wordt aangeboden. Dit kunnen diverse redenen zijn, bijvoorbeeld door een scheiding.
Wilt u geen pup, lees dan verder.

Kiest u voor een pup?Dan zult u tijd moeten vrijmaken voor de opvoeding. U heeft dan een baby in huis gehaald. Denk aan zindelijkheidstraining en de opvoeding. Ook een pup moet leren waar hij wel en niet aan mag zitten en wat hij wel en niet mag doen. Bespreek ruimschoots van te voren de puppencursus, want deze zitten gauw vol. Bedenk ook dat een pup opvoeden niet binnen een paar weken klaar is; daar gaat een tijd overheen. Een cocker is pas zo rond de anderhalf a twee jaar volwassen. Er staat u veel werk te wachten, maar ook enorm veel plezier en genot van zo'n spontane vrolijke cockerpup!


Reu of teef?


Dit is een keuze welke u zelf moet afwegen. Je hebt pittige teven en zachte reuen en ook andersom. Een teefje wordt eens per 6-10 maanden loops en een reu kan wel eens macho-gedrag vertonen en markeren. Sterilisatie van een teef, alleen om van de loopsheid af te komen is geen optie.
Het gaat om een operatie met alle risico's van dien en een totale verandering in de hormoonhuishouding.
Ten eerste zal de vacht daarna zo goed als on(be)handelbaar zijn, maar er kunnen ook gedragsverschillen ontstaan, zoals sloomheid en lusteloosheid, maar ook kunnen onzekerheid en een toename van agressie voorkomen. Geslachtshormonen vervullen namelijk een belangrijke rol o.a. bij de stofwisseling, waardoor ook lichamelijk allerlei klachten kunnen ontstaan.
Ziet u tegen de loopsheid op? Kies dan voor een reu.
Waar haalt u de pup vandaan?

Op onze website bij "puppenlijst" vindt u fokkers die op dit moment puppen hebben, met het aantal teven en reuen en de kleuren die in het nest voorkomen. Deze nesten voldoen aan de (gezondheids)eisen welke onze rasvereniging stelt aan de ouderdieren. U neemt telefonisch contact op met de fokker(s) waar uw keus op is gevallen en meestal volgt daaruit een afspraak om langs te komen. Daar kunt u de puppen en de oudere aanwezige honden ook bekijken. Neem nooit een gehaaste beslissing. Alle puppen zijn leuk en een goede fokker zal u tijdens het bezoek de nodige voorlichting geven en ook u vragen stellen om te weten of u een juiste keuze neemt. De bedoeling is dat de hond zo'n 15 jaar gezellig bij u is. Ga dan thuis nog eens alles overdenken. Eventueel bezoekt u nog een aantal fokkers. Daar waar het "klikt" bespreekt u de pup. De adviesprijs van de rasvereniging is 600,00 euro. Vanaf 8 weken mag de pup naar zijn nieuwe huis. De stamboom komt pas later.

Wat mag u van een goede fokker verwachten?


- Goede voorlichting
- Begeleiding na aankoop
- Handhaving van de afgesproken verkoopprijs
- Het tonen van het hele nest, indien nog aanwezig
- Kennis laten maken met de moederhond
- Dat belangstelling getoond wordt voor de omgeving waar de nieuwe pup terecht komt.
- Dat de pups zonder ongedierte afgeleverd worden met de benodigde 1e enting en 3x ontwormd.
- Dat er het nodigde gedaan is aan de socialisatie van de pups, zoals contacten met mensen, geluiden enz.
Wat mag u van de te kopen pup verwachten?

- Dat hij er gezond en levendig uitziet
- Dat hij geen overdreven terughoudende indruk maakt
- Dat hij vrij is van ongedierte
- Dat oortjes en oogjes schoon zijn.


Neemt u een hond voor de kinderen?


Ziet u dan af van de aanschaf van de hond. U alleen als volwassene neemt de verantwoordelijkheid op u om voor het dier te zorgen, zoals het uitlaten, eten geven, kammen en spelen.

De hond en kinderen


Bedenk ook, dat een hond kinderen onder de twaalf jaar (ongeveer) altijd als ranglager ziet! Dit is een heel natuurlijk gedrag, houd daar dan ook rekening mee.
U als (groot)ouder bent de volwassene en geeft de commando’s en niet de kinderen, immers de hond hoeft er naar zijn inzicht niet naar te luisteren. Laat kinderen onder de twaalf jaar de hond dan ook niet alleen uitlaten: als er wat gebeurt, zal de hond niet naar het kind luisteren: immers de hond hoeft geen "ranglagere" te gehoorzamen. Denk dan aan een hond die b.v. de weg oversteekt met alle gevolgen van dien. Het is ook een heel natuurlijk gedrag voor de hond als de hond een kind corrigeert die in zijn ogen de grenzen heeft overschreden. Uiteraard willen we dat honden en kinderen goed met elkaar omgaan, dus laat ze niet samen alleen. De meeste bijtgevallen zijn bij kinderen en berust op miscommunicatie tussen kind en hond. Blijf er dan ook altijd bij, zeker met zeer jonge kinderen. Jonge kinderen kennen vaak geen grenzen in hun gedrag met honden. Cockers zijn zeer gesteld op kinderen en vinden het heerlijk om geknuffeld te worden, maar zijn zeer zeker geen speelgoedbeesten! Zorg dat hun vriendelijkheid naar kinderen gehandhaafd blijft.
Wat moet u zoal in huis hebben als de hond bij u komt?
Ten eerste een plekje welk helemaal voor hemzelf is.
Daar waar hij zonder storen kan slapen op een rustige plek in de huiskamer niet te ver van de rest van de roedel. De eventuele kinderen mogen daar dan ook niet komen. Als het hem goed en op een positieve manier wordt aangeleerd, zal de hond iedere keer zelf dat plekje uitkiezen om uit te rusten. Zorg daarom dat die plek u niet in de weg staat.
Kies voor een goede mand. Rieten manden zien er leuk uit, maar voor een pup is het ideaal kauwgoed; u zult na een tijdje alleen nog een bodem overhouden.
Een goede mand is een mand welk je goed kan uitsoppen en waar zich geen vlooien(eitjes) in kunnen nestelen. Een kunststof mand is daarvoor zeer geschikt. Zorg voor een kleed of goed hondenkussen wat je goed kan uitwassen. Cockers houden ook van water en door een regenplas struinen is hen niet vreemd. Je hebt van die zgn “vetbedden/kleden”; deze zorgen ervoor dat een natte cocker daar heerlijk droog en warm op ligt. Ze zijn zeer gemakkelijk uit te wassen en binnen een mum van tijd droog.


Uiteraard zult u twee bakken moeten hebben: één waterbak met daarin de hele dag en nacht vers water en één bak voor zijn eten. Bedenk dat een cocker hangoren heeft en zorg in ieder geval dat de waterbak een speciale “cockerbak” is. Deze is van boven smal zodat bij het drinken de oren er niet in hangen.
Een plastic bak is licht van gewicht en uw cocker zal de eerste cocker niet zijn die met zijn bak zal gaan slepen. Tevens kan er door een pup lekker op gekauwd worden. Een ijzeren bak maakt op b.v. een plavuizen vloer een lekker lawaai, maar is goed schoon te maken. Een stenen bak daarentegen is goed zwaar, maar weer breekbaar.
Zorg dat u de eerste tijd het voer in huis heeft wat de pup gewend is om te eten. Meestal krijgt u wat voer mee van de fokker voor de eerste tijd. Mocht u daarna over willen gaan op een ander merk, koop dan een goed merk voer. Kies bij een goede dierenspeciaalzaak een goed merk uit: kijk hoe de hond hierop reageert: is zijn vacht na een maand nog steeds glanzend en goed van structuur? Is hij niet te dik? Is hij niet te mager? Voer van een goede kwaliteit grondstoffen geeft weinig ontlasting, dan zitten er immers weinig afvalstoffen in. De ontlasting moet ook goed van structuur zijn: niet te nat en niet te droog en van een goede kleur.
Als u overgaat op een ander voermerk, doe dit dan zeer geleidelijk: de darmen moeten er aan wennen. Bij een plotseling veranderend voedingspatroon, kan de hond diarree krijgen.
Uiteraard moet de hond ook een riempje hebben: in het begin een puppyriem, later zijn grote riem. Kies voor een leren of nylon halsband en riem.
Zeker geen slipketting! Een slipketting is een strafmiddel! Dit zou betekenen dat u de hele tijd de hond pijn doet als u hem uitlaat. En echt, netjes naastlopen is met een beloning zo aangeleerd: maar u moet het hem wel aanleren.
Een leren of nylon riem is ook prettig voor uw handen. Als u de hond kort moet houden bij b.v. het oversteken, doet een leren of nylon riem geen pijn, een ijzeren wel.
Ook zijn er van die uittrekbare riemen (zgn flexilijn/Dog-o-matic): heel fijn om toch controle te hebben over je hond terwijl hij in wezen losloopt. Maar bedenk dat het naastlopen zonder trekken daarmee absoluut niet aangeleerd wordt.

Ook is het prettig om wat speeltjes voor de hond te hebben. Zorg dat de hond in het begin niet bedolven wordt onder het speelgoed. U kunt hem beter een paar vaste speeltjes geven en andere speeltjes bij tijd en wijle tevoorschijn halen als een leuke verrassing of beloning.
Prettige speeltjes voor de hond zijn o.a. een flostouw, een stevige rubberen ring of een knuffeldier waar hij lekker mee kan slepen en die af en toe in de wasmachine kan.
Kijk uit met die piepbeestjes, zeker een pup kauwt met zijn scherpe tandjes op alles en het piepertje is zo in de maag verdwenen met al het geld voor operatiekosten van dien.
Kijk ook uit met van die opgerolde kauwstaafjes; deze hebben de neiging half verteerd aan één stuk in de maag te verdwijnen met grote kans op verstikking.
De velletjes buffelhuid zijn daarvoor prettiger, maar...... blijf er net zolang bij totdat het helemaal op is. Heeft u daar geen tijd voor, pak het dan af en geef het hem de volgende keer weer.
Ook is het voor de hond fijn om hondenkoekjes in huis te hebben. Zorg voor kleine koekjes: het is net zo lekker en ze worden er dan niet dik van, want bedenk dat het extra voer is.
Ook een fantastisch speelgoed voor de hond is een KONG. Vooral heel nuttig bij benchtraining of om het even alleen-zijn te oefenen. Ook heeft u de nodige kammen en borstels nodig: uw fokker zal u ook het een ander vertellen wat u nodig heeft voor de cocker.

Voor de eerste nacht een bench of een grote doos: het pupje is dan net weg van zijn vertrouwde omgeving, zijn moeder en zijn broertjes en zusjes. Als u de pup de eerste nacht in een grote doos met een handdoek/dekentje en zijn nestlapje naast uw bed zet, kunt u af en toe uw hand in de doos steken ter geruststelling dat hij niet alleen is (niet troosten, dan bevestigt u zijn gedrag!). In de loop van de week breidt u dat uit door de doos steeds verder van uw bed te zetten, dan b.v. in de gang zodat u hem toe kunt spreken als hij toch nog mocht piepen.
Daarna, hij is dan al aan zijn nieuwe omgeving gewend, op zijn toekomstige slaapplaats.

Als dan eindelijk de pup bij u thuis komt: zorg ervoor dat de eerste dagen rustig verlopen en laat hem aan alles rustig wennen. Laat niet meteen de eerste dagen allerlei mensen op visite komen om naar de pup kijken, zodat de pup geheel in de stress schiet.
Bedenk dat de pup nog een kleine baby is, die ook nog veel moet slapen.

Vaak krijgt u van de fokker een map mee met alle gegevens van de pup. Hierbij zitten ook de kopieën van de stambomen van beide ouders bij alsmede van beide ouders de uitslagen van de gezondheidstesten. De stamboom van de pup krijgt u veel later: de verwerking door de Raad van Beheer kan even duren.
Tevens ontvangt u van de fokker het entingsboekje met de gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten