woensdag 11 mei 2022

De Golden Retriever

 De Golden Retriever werd het eerst ontwikkeld op de Britse Eilanden, waarschijnlijk een kruising tussen een gele Flat Coated Retriever, Tweed Waterspaniëls met een lichte vacht, andere spaniëls, setters en zelfs de Newfoundlander en misschien de Bloedhond. In feite werd het ras eerst geshowd als de Golden Flat Coat. De Golden Retriever is één van ’s werelds belangrijkste familie-gezelschapshonden.


De Golden Retriever is een mooie, stevige, goed geproportioneerde hond, met een bevederde, crèmekleurige tot goudkleurige vacht (de vachtkleur hoort niet rood te zijn). De bovenvacht is waterafstotend en de ondervacht is dicht. Het hoofd is breed, met een weinig, maar brede, krachtige snuit. Hij heeft een schaargebit en een duidelijke stop. De neus is zwart en de vriendelijke ogen zijn bruin met donkere randen. De oren zijn van een gemiddelde maat en liggen aan, aan het hoofd. Zijn nek en dijen zijn gespierd en de borst is breed. De staart is lang, maar nooit gekruld.

Temperament


Het zijn lieve, welgemanierde, intelligente honden met een grote charme. Ze zijn gemakkelijk te trainen en altijd geduldig en zachtaardig met kinderen. Loyaal, vol vertrouwen, lief en enthousiast . Het is een actieve, liefdevolle hond en bij uitstek geschikt als familiehond. Golden Retrievers willen het hun baas graag naar de zin maken, dus een hond waar wat mee gedaan moet worden, gehoorzaamheid, behendigheid, jachttraining, ze vinden het allemaal leuk.


De Golden Retriever is geen waakse hond, wat maakt dat hij vriendelijk is naar iedereen, ook naar andere honden. Wel slaat hij aan als er vreemden komen, maar hij zal nooit agressief reageren. Dit is een ras wat mensen om zich heen moet hebben dat maakt een Golden gelukkig. Het is schadelijk voor de Golden Retriever als hij geïsoleerd van menselijk contact leeft of voor lange periodes alleen gelaten wordt. Zij kunnen dan overdreven gedrag vertonen en snel afgeleid zijn. Enkele talenten van de Golden Retriever zijn: jagen, speuren, apporteren, drugs opsporen, behendigheid, gehoorzaamheid en trucjes uitvoeren. Ze worden ook gebruikt als blindengeleidehond en als hulphond voor gehandicapten. Ook houdt de Golden Retriever enorm van water dus zwemmen is een van zijn hobby’s, helaas ziet hij het verschil niet tussen een modderpoel en schoon water misschien iets om alert op te zijn.

Kortom een heerlijke, veelzijdige hond waar bijna iedereen mee uit de voeten kan. Maar zoals bij ieder ras geldt ook hier, niets gaat vanzelf, hij heeft al deze talenten maar ze moeten wel ontwikkeld worden en dat moet hij samen met zijn baas doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten