donderdag 18 september 2014

De Clumber Spaniel

De clumber spaniel behoort tot de rasgroep Retrievers en Waterhonden. Volgens zijn bewonderaars is hij de aristocraat onder de jachthonden en wat verschijning en karakter betreft lijkt hij op geen van de andere Spanielrassen. Zijn aard is waardig,vrolijk en gehoorzaam. Ze mogen graag zo nu en dan de clown uithangen. De Clumber kan gemiddeld 12 jaar oud worden. De grootte van de hond ligt tussen de 45 en 50 centimeter. De reuen zijn meestal iets groter dan de teven, zoals bij meer rassen. Het gewicht ligt tussen de 30 en 40 kilo.

De Clumber Spaniel is een zeer geschikte familiehond en houdt van gezelligheid. De omgang met andere mensen, kinderen en honden is zeer goed. De Clumber is in huis rustig. Mensen denken vaak dat het een slome hond is maar dit is absoluut niet waar. Zodra hij buitenkomt is hij actief en wil hij lekker wandelen en ravotten . Deze beweging heeft hij ook nodig anders wordt ook hij net als andere hondenrassen een lui en vervelend beest. De Clumber kun je prima overal mee naar toe nemen. Op vakantie gaan vinden de meeste Clumbers leuk, autorijden vinden ze geen probleem. Clumbers zijn niet snel van hun stuk te brengen. Ze zijn rustig ook in een vreemde omgeving.

Maar zoals bij ieder ras geldt ook hier, we hebben te maken met een hond en iedere hond dient te worden opgevoed. Ondanks zijn geweldige rasbeschrijving is hij zeker geen hond voor iedereen. Ook een Clumberpup is, ondanks zijn lieve onschuldige uitstraling gewoon een jonge hond met alle jonge hondenstreken, zoals ieder ras dat heeft. Je moet het ras willen leren kennen, eerst dan krijg je wat je graag wilt hebben, een geweldige, boeiende en fijne hond.Een stukje geschiedenis.


We weten het niet precies, maar de geruchten gaan dat het van oorsprong een Frans ras is. De populaire legende is, dat het voortgekomen is uit een thans uitgestorven Spanielsoort uit de Alpen en een Basset. Ontstaan op het landgoed van de hertog van Noailles, waar zij werden gebruikt in de meutes, of als apporteurs. Toen de Franse revolutie begon vreesde de hertog voor het voortbestaan van deze prachtige dieren, die al zolang in het bezit van zijn familie waren. Hij scheepte zijn hele kennel in naar Engeland en bracht ze naar zijn vriend de hertog van Newcastle, waar zij werden gehuisvest op het landgoed “Clumberpark”, vandaar de naam “Clumber Spaniel”. De Clumbers bleven vele jaren een goed bewaard en gewaardeerd bezit van de hertog. Later werden enkele exemplaren aan andere adellijke lieden ten geschenke gegeven. Zelfs de Koning kreeg belangstelling voor deze opvallende jachthonden. Koning George V richtte een kennel met Clumbers op te Sandringham met de kennelnaam “Sandringham”. In de laatste wereldoorlog gingen Clumbers, zoals zovele rassen, in getal hard achteruit en hun bestaan werd bedreigd. Een aantal toegewijde fokkers heeft ze kunnen aanhouden en geëxporteerd over de hele wereld. De Clumbers hebben weer hun rechtmatige plaats in de wereld ingenomen.

De Clumber is evenwichtig en zwaar gebouwd,heeft zware botten,is actief en heeft een bedachtzame uitdrukking. Hij komt sterk en krachtig over. De Clumber heeft een stoïcijns karakter. De Clumber is ruim van hart. Hij is intelligent met een zelfverzekerde houding. Hij is een stille werker, dat wil zeggen, dat indien hij werkt, hij daarbij niet blaft. De Clumber heeft een goed reukvermogen. Hij is rustig en betrouwbaar, soms een beetje afstandelijk. De Clumber hoort geen enkele agressie te tonen.De Clumber heeft een markant, vierkant, massief hoofd met een enigszins peinzende uitdrukking wat zijn uitstraling zo bijzonder maakt. Hij heeft zware wenkbrauwen en een diepe stop. De snuit is vierkant met een goed ontwikkelde kaakpartij. Het gebit moet scharend zijn. De oren hebben de vorm van een druivenblad en horen begroeid te zijn. De ogen behoren donker gekleurd te zijn, ze horen diep te liggen. De meeste Clumbers hebben een iets afhangend ooglid en tonen wat bindvlies, dit wordt niet als fout beschouwd. Het lichaam is zwaar en lang, laag bij de grond. De ribpartij vertoont goede welvingen, de rug is breed en lang. De lendenen dienen goed gespierd te zijn, overgaand in diepe flanken. De hals dient redelijk lang, stevig en krachtig te zijn. De schouders liggen schuin en zijn gespierd. De achterhand dient krachtig ontwikkeld te zijn. De Clumber heeft een rollend gangwerk. De voorbenen zijn kort en stevig, kniegewrichten zijn goed gehoekt en recht geplaatst. De voeten zijn groot, rond en behaard, passend bij het lichaam. De staartaanzet is laag en voorzien van bevedering en wordt gedragen in het verlengde van het lichaam. De Clumber heeft een lange zijdeachtige vacht, de benen en buik zijn goed bevederd. De kleur van de vacht is effen wit met citroenkleurige of oranje aftekening, liefst zo weinig mogelijk aftekening op het lichaam. Hij heeft spikkels rond de snuit en lichte aftekening op het hoofd.

Verzorging.


De Clumberspaniel heeft nogal wat onderhoud nodig, de zijdeachtige vacht moet regelmatig gekamd worden en ook een trimbeurt zo af en toe kan geen kwaad. Het zware aanliggende oor kan nog al eens problemen geven zeker als het niet regelmatig onderhouden wordt. Voor de ogen geldt hetzelfde, het afhangende ooglid geeft eerder oogirritaties. Het zware bone kan problemen geven tijdens de groei,hier moet zorg met beleid mee omgegaan worden.Kortom niet zo maar een hond bent u ondanks dit alles nog steeds enthousiast over het ras, dan bent u misschien de ware Clumber liefhebber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten