vrijdag 29 augustus 2014

De Lhasa ApsoDe Lhasa Apso is een klein (25-28 cm) langharig ras, dat zijn oorsprong vond in het mysterieuze Tibet. Ondanks dat het een onbekend ras is, is het een van 's werelds oudste rassen. Het werd gefokt door de Boedistische monikken, die het ras beschermend binnen hun kloosters hielden. Het had verschillende functies: als gezelschap, als waakhond (de Lhasa Apso bezit een uitermate goed gehoor), als geluksbrenger en ze werden zelfs beschouwd als de reincarnatie van gestorven monikken.

De Lhasa heeft een typisch oosters karakter, als de Tibetaanse bevolking zelf: afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor en zelfs wat arrogant.

Hun lange beharing was een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. Nog steeds kunnen ze enorm goed tegen extreme temperatuurswisselingen, hun vacht beschermt hen tegen kou zowel als warmte. Ondanks hun enorme vacht, die als een ware mantel de gehele hond bedekt, verhaart de Lhasa zogoed als niet. Eventuele losse en dode haren worden door de wekelijkste borstelbeurt verwijderd. Een Lhasa die als huishond wordt gehouden zal zelden de vacht ontwikkelen die bij "show-exemplaren" wordt aangetroffen. Een hond in "show-conditie" krijgen vereist speciale verzorging en bescherming. Als huishond zal hij een wat meer "natural-look" hebben, waarbij hij toch de bewondering zal opwekken. Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren van zwart tot wit en alles wat er tussen zit - rood, blond, bont, enz. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder dan het andere jaar kan zijn, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd.

De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen ondanks hun grootte lange wandelingen maken en zijn tot op hoge leeftijd zeer speels. Het zijn geen blaffers, maar ze waken goed. Ze hebben een uitermate goede mensenkennis en kunnen goed opschieten met kinderen, maar ze laten echter niet met zich sollen. Een Lhasa leert, ondanks zijn eigenzinnigheid snel, maar drillen is er niet bij, dat zal hooguit averechts werken. Een Lhasa doet iets uit respect voor zijn baas, en anders niet. Het is zeker geen allemanshond.

Door hun speciale karakter en vachverzorging zal niet iedereen zich aangesproken voelen. Degenen die weloverwogen voor een Lhasa gekozen hebben zullen beamen: Eens een Lhasa, altijd een Lhasa!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten